Ridsugen



Det var jag idag. Så nu har jag varit i stallet några timmar. Det gick riktigt bra att rida - ringrosten kanske håller på att släppa?!

Fick dessutom Älsklingen med mig ut. Det var extra roligt. Alltid lika roligt att få glänsa en aning! Haha!

Har du spenderat din timme (eller mer) utomhus idag?


Gammal bild på Hästen



Fredagens Uppgift - Inte Avklarad



Idag har jag minsann inte varit någon bra träningskompis. Jag gav upp redan innan jag satte igång. Usch då!

Jag hade ju tänkt mig en promenad istället för löpning, eftersom halsen fortfarande gör ont. Men när jag stod i hallen med skor och halsduk på kände jag - nej, jag har verkligen ingen lust! Så jag vände tillbaka in i värmen.

Där hade jag behövt någon som peppade mig. Jag hade behövt någons sällskap. Det var alltför tråkigt att ge sig ut i snön på egen hand.

Jag hoppas att det gick bättre för dig?! Och nu inser jag verkligen värdet av en träningskompis för att undvika fallgroparna!

Nu är helgen här och jag ska se till att kompensera med mängder av utomhus-tid. Jag måste ta tillvara på vintern innan jag nu snart åker tillbaka till värmen!



Smak På Kesellan



Jessica kommenterade "Åh jag har ju så svårt för kesella. Det är ju så syrligt. Men annars lät det gott." om morgonens fruktsallad med Kesella på toppen. Jag lovade henne tips på smaksättningar.

Frukost:
 -
Vaniljsocker. En aning räcker, både mer protein och mindre socker än vaniljyoghurt.
 - Honung. Blanda i eller ringla över.
 - Tinade bär. Rör i tinade eller värmda bär (hallon, blåbär, jordgubbar) för en naturligt sötare smak. Toppa med lite vaniljsocker - om det behövs.

Dessert:
 - Kakao och en nypa socker. Chokladsmak - alla gillar väl choklad (utom jag).
 - Kardemumma. Supersmarrigt till fruktsallad eller en sockerkaka.
 - Citron och vaniljsocker. Mmm, fräscht..
 
Ännu mer:
 - Vispad. Lite fluffigare, lite slätare, lite finare. Passar alla smaksättningar.
 - Smoothie. Blanda Kesella i smoothien för mer protein och mättnad.

Kom ihåg att det är bättre att smaksätta själv än att köpa de färdigt smaksatta. De innehåller för mycket socker för att det ska vara en vardags-vara. Ät dem vid mer speciella tillfällen.

              
Heja Kesella!



Fredagens Utmaning



Fredag:
Löpträning. På med löparskorna och spring i minst 30 min. Ta hur många pauser du vill - men den sammanlagda aktiva löptiden ska vara 30 min!



Jag har fortfarande ont i halsen och är täppt i näsan - så jag ger mig ut på en längre promenad istället. Men de som kan springer!

Glöm inte att tala om för mig hur det gick!



Dagens Frukost



Jag börjar förändra redan nu! Kesella har mycket mer protein, och mättar därför bättre än turkisk yoghurt på fruktsalladen.


Fruktsallad (apelsin, persimon, äpple, hallon, blåbär) med Kesella, dinkelflingor, torkad frukt och nötter + grönt te

Gott, va?!



Februari: Frukost



Januari närmar sig sitt slut. Dags att börja fundera över nästa mål på listan.

2. (Februari) Bli duktigare på att äta en bra frukost.



Visst är det märkligt att vi ofta äter samma frukostvarje dag, när vi inte ens skulle komma på tanken att äta samma lunch eller middag dag efter dag.

Jag tycker om en fräsch frukost, men jag är ingen stor frukostätare. Det ska vara lätt och det måste vara gott. Jag är inget fan av mackor till frukost och det är ofta den lite söta smaken av färsk eller torkad frukt som lockar mest när jag nyss vaknat.

För att variera frukosten har jag alltid ett väldigt välfyllt fruktfat hemma. I frysen finns en mängd frysta bär - både köpta och egenplockade. Bären smakar utmärkt som topping på det mesta eller mixade i en smoothie. Bär är dessutom fullproppade med antioxidanter - blåbär, hallon, lingon, björnbär, krusbär, jordgubbar.

Som laktosintolerant måste jag vara lite extra uppfinningsrik när det gäller frukosten. Jag kan inte bygga min frukost kring t.ex. fil eller yoghurt. Ändå njuter jag ibland av turkisk yoghurt med grov mûsli - efter en laktastablett.

Jag har en äkta kärlek för kaffe. Men det måste vara med mycket (laktosfri/soja/havre) mjölk - gärna en latte! Min stackars mage är dock inte fullt så positiv till kaffe varje morgon. Därför dricker jag oftare - och ganska gärna - grönt te till frukost. Det gröna teet ger en liten dos uppiggande koffein och en mängd antioxidanter som kroppen hurrar för!

En typisk Carin-frukost har sett ut så här:

 - 1 kokt ägg med Ejderns kaviar (lite rökigare, lite nyttigare med bara 2% fett)
 - 1 frukt (banan, apelsin, päron)
 - 1 glas laktosfri mjölk
 - 1 kopp grönt te eller 1 kopp caffè latte

I februari ska jag bli duktigare på att stoppa in fler långsamma kolhydrater i frukosten!

Då kan det istället se ut så här:


Jordgubbar och hembakad müslibar


Turkisk yoghurt, grov müsli och apelsin


Fruktsallad med turkisk yoghurt och havregryn + nötter på toppen

Vad äter du till frukost?



Torsdagens Utmaning



Jag hade återbesökstid hos optikern kl. 10.00. Passade sedan på att gå på stan och titta på bågar. Lånade hem en hel hög - nu måste jag bestämma mig också!

Vilka tycker du är snyggast?


Kassarna


Glasögonbågarna

Och du då - hittade du något att känna dig riktigt snygg i?



Oh No, Oh No...



Jag är såå mycket värre idag!

Vaknade med feberfrossa - klarade av dagen i Stockholm med hjälp av Alvedon - ligger nu i soffan med feberfrossa igen.

Jag vill inte, jag vill inte, jag vill inte...!

Vi skulle ju ha yogat idag - gjorde du det utan mig?!

Jag får försöka ta igen dagens yoga imorgon - om jag mår bättre... Morgondagens utmaning klarade jag ju i alla fall, i princip, av idag. Men varför köpte jag inte de underbara skorna - de som jag borde visa upp mina vältränade spiror i när månaden är över?!



Torsdag:
Gå på stan - det är perfekt vardagsmotion. Se ut en riktigt snygg klänning (eller valfritt annat snyggt plagg) och lägg upp en plan för att köpa den i slutet av månaden (Februari). Bilden av dig själv i klänningen kommer hjälpa dig med motivationen under träningspassen.



Feber Igen



Febern gör sig påmind...så ingen träning för mig idag. Suck!

Hur gick det för dig att göra lite fler repetitioner? Kändes det mycket jobbigare eller har du blivit starkare?!



Imorgon åker jag till Stockholm över dagen. Försöker hinna blogga när jag kommer tillbaka!

Onsdag: Yoga är utmärkt träning för slanka muskler och underbart avslappnande. Prova ett pass på ditt lokala gym eller träna hemma framför en video.

Frida tipsade om ett bra YouTube-klipp för instruktioner till ett "Morning Yoga"-pass. Tack!



Rätt Fett - Fett Rätt!



Anstränger du dig för att undvika allt fett i maten?



Det har varit svårt att undgå alla nya råd om det "goda fettet". Och visst är det väl sant det man nu kommit fram till - att rätt fett är fett rätt?!

Jag läste igår att protein och fett ger en bra mättnadskänsla eftersom de är kroppens främsta byggstenar. Kroppen vill inte bli fet, därför blir du mätt när kroppen har fått nog av sin näring.
Kolhydrater, däremot, är hjärnans främsta bränsle. Om hjärnan inte har energi nog att leta upp mer mat, kommer kroppen så småningom att dö (ja, visst är det hemskt?!).

Hjärnan har på sätt och vis ansvaret för att resten av kroppen fungerar. Därför tar hjärnan varje chans den får att fylla på förrådet av kolhydrater. På kolhydrater kan magen bli så full att den gör ont - utan att hjärnan signalerar att det är dags att sluta äta! Överskottet som inte används gör kroppen lätt om till fett, som då enkelt kan lagras i fettcellerna.

För hjärnans skull - glöm inte kolhydraterna. Men om du vill ha mer mättnad för kalorierna - välj mer fett och protein!

Eftersom fett också har vissa mindre trevliga egenskaper, till exempel att det kan täppa till dina blodkärl och orsaka infarkter, gäller det att välja rätt sorts fetter. Dessa har istället jättetrevliga egenskaper, till exempel bättre upptag av vitaminer, sund hud och bättre cirkulation i blodkärlen.

Jättebra fetter:

 - Vegetabiliska oljor. Olivolja, rapsolja, linfröolja, avokadoolja.

 - Fet fisk. Lax, sill, makrill, sardiner.
 - Nötter och mandlar. Valnötter, hasselnötter, pistagenötter. (Kom ihåg! Nötterna bör vara råa.)
 - Frön och kärnor. Solroskärnor, linfrön, sesamfrön.
 - Avokado.
 - Oliver.


Mindre bra fetter:

 - Feta köttprodukter.
Revbensspjäll, feta korvar. (Kom ihåg! Magert kött ger dig bara lite av det mindre bra fettet och en massa nyttigt protein.)
 - Mejeriprodukter. Ost, grädde. (Kom ihåg! Magra mejeriprodukter bidrar med en hel massa nyttigt kalcium och andra vitaminer.)


Tack och lov att kroppen är så smart - men visst kan det vara bra att veta hur den fungerar?!



Yoga



På tal om yoga...så brukar jag träna till "Power Yoga by Casall" - när jag inte har möjlighet att träna för instruktör. Vi har haft en yogalärare som undervisat på skolan en kväll i veckan. En jättebra blandning av träning och meditation.

Det finns en hel massa typer av yoga - så prova dig fram till den du tycker bäst om. Använd dig av kunskaperna från läraren/videon, leta upp nya övningar i böcker och på Internet och komponera ditt eget favoritprogram!

Jag lägger gärna upp bilder på några basic övningar, om du vill?! 




Bild från: evitamin.se



Äggröra Och Avokado



Jag har just avslutat en smarrig frukost. Mums!


Hemmagjord latte, avokado, äggröra och körsbärstomater. Mmmm!



Dagens uppgift enligt Veckoplaneringen:

Tisdag: Styrketräning. Gå igenom Styrkeprogram 1 2 gånger. Öka antalet repetitioner med fem. Har du tidigare gjort 2 x 10 repetitioner, gör du nu alltså 2 x 15 repetitioner.



Träningens Fördelar



En början till de fördelar du får från träning. Listan kan göras lång...väldigt lång!
  1. Ökad energi. Mer ork i vardagen - både fysiskt och psykiskt.
  2. Mentalt fokus och bättre koncentrationsförmåga. Hjärnan kopplas bort från vardagliga bekymmer när du fokuserar på vad du gör med kroppen.
  3. Stress. Kan både reduceras och förebyggas.
  4. Välfärdssjukdomar. Åderfökalkning och hjärtinfarkt samt diabetes typ 2 kan förebyggas.
  5. Kvinnor. Bröstcancer och benskörhet kan förebyggas.
  6. Immunförsvar. Kroppen blir mer motståndskraftig.
  7. Snygga muskler. Varför inte?!
  8. ...
  9. ...
  10. ...

Vilka fördelar från träning är dina favoriter? Vad mer finns på din lista? 





Veckans Träning 2



Vi fortsätter med dagliga träningsuppgifter! Boka in dem i kalendern redan nu.



Måndag: Fundera på vilka fördelar du får av träning. Kanske sådana du redan börjar märka av, sådana du gärna vill uppnå eller bara rent allmänt.

Tisdag: Styrketräning. Gå igenom Styrkeprogram 1 2 gånger. Öka antalet repetitioner med fem. Har du tidigare gjort 2 x 10 repetitioner, gör du nu alltså 2 x 15 repetitioner.

Onsdag: Yoga är utmärkt träning för slanka muskler och underbart avslappnande. Prova ett pass på ditt lokala gym eller träna hemma framför en video.

Torsdag: Gå på stan - det är perfekt vardagsmotion. Se ut en riktigt snygg klänning (eller valfritt annat snyggt plagg) och lägg upp en plan för att köpa den i slutet av månaden (Februari). Bilden av dig själv i klänningen kommer hjälpa dig med motivationen under träningspassen.

Fredag: Löpträning. På med löparskorna och spring i minst 30 min. Ta hur många pauser du vill - men den sammanlagda aktiva löptiden ska vara 30 min!

Lördag & Söndag: Passa återigen på att vara utomhus. Minst 1 timme om dagen!



En Söndag Utomhus



Internet slutade fungera igår kväll - så här är inlägget jag skrev då. 



Åh, vad underbart att vara aktiv utomhus! Efter att ha suttit inne hela lördagen har jag verkligen njutit av att vara ute idag.

Var i stallet och red efter lunch. Kom hem, fikade med Kusinen och gick sedan en lång promenad i duggregnet. 50 min och 5700 steg!

Hur mycket frisk luft har du fått i helgen?



Hästen ur bästa vinkeln



Back On Track



Ledsen att det inte blev något inlägg igår. Det är svårt att blogga när man inte ser. Inte blev det mycket till fest i fredags heller...jag fick pallra mig hem 20 min efter att jag och Kusinen kommit dit. Ögoninflammation = inte kul!

Idag mår ögonen bättre. Jag låg inne hela dagen igår (Älsklingen höll mig sällskap), så idag har jag en hel del frisk luft att ta igen. Ska släpa upp Syster ur sängen och åka till stallet. I eftermiddag ska jag promenera. Antingen med Mamma, Älsklingen eller Kusinen.

Hur mår du? Ingen ögoninflammation, hoppas jag?!


Carin & Älsklingen



Snabbt Inlägg, Snart Fest



Måste skriva snabbt nu. Ska snart iväg på fest.

40 min promenad och 5900 steg avklarade för min del. Och för din del?

Nu är det bara helgen kvar innan
Veckans Träning 1 är helt avbockad. Om du följt veckoplaneringen har du hittills gjort:

Kondition: 1 timme, 20 min
Styrka: 1 pass
Simning: 45 minuter

Bra jobbat!

P.S. Har du bara gjort något av träningen under veckan är det inte fy skam heller. Bra jobbat till dig med! D.S.



Fabulous, Ögoninflammation...!



Underbart, igår vaknade jag med ett inflammerat öga. Idag vaknade jag med ett öga mindre än vanligt.  Och nu är det seriöst svullet, Quasimodo-style. Ser ut som om jag fått en rejäl knock-out. Suck!


Disney's Quasimodo



Fredagens Träning



Imorgon ger vi oss ut på promenad igen!

Fredag:
Promenera i 40 min någon gång under dagen så att du riktigt kan slappna av framför TV:n på kvällen.

Sedan kan vi slappa, alternativt gå på födelsedagsfest (ja, det ska jag!), hela kvällen.



Fina Naglar



Dagens uppgift klar! Naglarna är omhändertagna. Fast jag fuskade lite och köpte inget nytt nagellack. Hur skulle jag kunnat få ner ett till i min låda? Har man jobbat med make-up blir samlingen ganska stor...


Resultatet av manikyren

Uppskattade du också av att få ta hand om dig själv? Och visst behöver man ett avbrott i träningen ibland?

(Jag ber om ursäkt till dig som är kille. Jag hoppas du kunde hitta på något annat trevligt sätt att pyssla om dig!)



Katten Har Kul...



...på mitt skrivbord.


Katten



Beat The Sugar Habit



Socker, socker, socker.
Det finns överallt - och många bekämpar det idag som sin värsta fiende. Men sockret är samtidigt den "vän i nöden" som tas till när energi och humör sjunker.

Snabba kolhydrater som socker ger en snabb höjning av blodsockret. Med en snabb höjning av blodsockret kommer också konsekvensen - ett lika snabbt fall. Vissa är mer känsliga för detta än andra. Men något som är gemensamt för alla är att blodsockernivåer som konstant åker berg- och dalbana inte är nyttigt för kroppen. 

Jag tror inte på att förbjuda livsmedel. Jag tror dock på att allt du stoppar i munnen ska vara resultat av ett medvetet val. Socker behöver inte vara förbjudet, men du bör inte äta det på grund av ett begär eller sug som inte går att stoppa.
 
För att komma tillrätta med ditt sockersug kan du behöva vara lite sträng mot dig själv. Kanske måste du begränsa dig till att äta socker bara på helger och högtider?

Vad kan du göra för att välja rätt när det gäller socker?

 - Välj medvetet. Göm dig inte bakom ett sockerberoende. Allt du stoppar i munnen är resultatet av ett val. Gör det valet medvetet.
 - Ät naturligt. Om det inte fanns för tusen år sedan - utan är tillverkat av människan - är chansen stor att du inte behöver det.
 - Gör varje måltid balanserad. Uteslut inte någon näringsgrupp. Ät kolhydrater, protein och hälsosamt fett vid varje mål, även mellanmål. Var uppmärksam på att du får i dig alla vitaminer och mineraler.
 - Upptäck det gömda sockret. Läs innehållsförteckningen. Är socker tillsatt så finns det antagligen bättre alternativ.
 - Var uppmärksam på reducerat fett. Ofta betyder det att det att socker (eller andra, ännu märkligare, ämnen) är tillsatt.
 - Om det inte finns i närheten av dig, finns inte risken att du stoppar det i dig. Gör det inte svårt för dig. Låt bli att köpa godis, glass och kakor.
 - Ät socker i sin naturliga form. Frukt (fyllda av fibrer, vatten, vitaminer och mineraler).
 - Ät de flesta kolhydraterna före och efter träning. Då behöver du energin.
 - Motionera. Motion hjälper kroppen att reglera blodsockernivån.
 - Ventilera. Prata med en vän när du känner dig nere istället för att sträcka dig efter godispåsen. Ni kan till och med ta en fika ihop. Du kommer garanterat inte äta lika mycket som om du tröståt ensam.
 - Gå och lägg dig. Har du också märkt att du oftast äter socker för att du känner dig trött? Gå och lägg dig en timme tidigare ikväll och se om det hjälper.
 - Säg "Nej, tack!" med ett leende. Du måste inte äta för att någon bjuder dig.
 - Eller säg "Ja, tack!" med ett leende. Kanske är det just tillfällena när någon bjuder som du ska se som högtidliga?
 - Njut. När du äter något riktigt gott, njut av varje tugga och du kommer troligen bli nöjd av mindre.
 - Man får äta socker. Gör det bara inte till något du äter varje dag.

Hur tacklar du då suget när det är som värst?

 - Frukt. Lite socker i dess naturliga förpackning är bara bra.
 - 3 bitar mörk choklad, låt dem smälta långsamt i munnen. Vill du så kan du såklart minska till 1-2 bitar.
 - Gå en promenad. Gå en promenad istället för att du (eller åtminstone innan) hugger in på en "Ben & Jerry's".
 - En sockerfri dag i veckan. Bestäm en dag då du inte faller för suget.
 - En socker-dag i veckan. Snart har du blivit så motståndskraftig att du bara behöver en dag i veckan då du äter sötsaker.



             
Sockerkick!



Kom ihåg! Med socker menar jag den söta varianten. Jag likställer inte alla snabba kolhydrater (som  vit pasta och vitt ris) med socker.



Stall Och Ridning



Jag lovade ju att skriva om att sätta krokben för ditt sockersug i "Beat The Sugar Habit" idag! Men jag kom så sent hem från stallet att det inte blev något av det. Hemskt ledsen! Jag lovar istället att jag gör den extra bra imorgon.

Vilken variant av konditionsträning bestämde du dig för idag?

Oavsett hur du har tränat idag är du nu värd en vilopaus. Imorgon behöver du bara ge dig själv en liten present.

Torsdag: Njut av en dags vila! Köp ett nytt nagellack och gör en hemma-manikyr.


Syster och älskade Hästen




Onsdagens Träning Avklarad



Åh, vad skönt det är att röra sig i friska luften. Eller hur?!

Jag betade först av styrkeprogrammet inomhus, 2 x 10 repetitioner.

         

Ser efter så att Katten inte hamnar under mig.
Min utsikt när jag gör magövningar.

Promenerade i 45 minuter ute i solen. Efteråt - en varm dusch och lunch.

         

Ån - här brukar jag promenera.
Änderna gör mig sällskap.




Snuvig Men Pigg



Har du träningsvärk efter styrketräningen igår?


Idag har febern har släppt sitt grepp. Nu känner jag mig bara snuvig. Äntligen kan jag göra dig sällskap i träningen!

Onsdag: Knyt löpskorna ordentligt och ge dig ut på en 40 min powerwalk eller jogg. Ett alternativ är att gå i 5 min - jogga i 10 min - gå i 5 min - jogga i 10 min - gå avslappnat i 10 min.

Min plan är att ta igen styrketräningen från igår, och gå en längre promenad. Det känns mer safe att promenera än att springa när näsan fortfarande rinner.

Om du bockade av styrkepasset igår - jobba på med löpningen/powerwalken idag. Tränade du inte igår - gå efter min anpassade plan och kombinera styrka och kondition idag.


Apelsin för C-vitamin, grönt te för antioxidanter, grov müsli och turkisk yoghurt för energi att orka träna.


Jordgubbar



Hunger Och Mättnad



Ät bara när du är hungrig och sluta när du är mätt!
Det låter simpelt - men är ändå svårt.

Hur starka eller svaga hunger- och mättnadssignaler du har varierar från person till person. Vissa människor känner tydligt när de är mätta. För andra är hungern starkare. Jag har till exempel betydligt starkare hungersignaler än mättnadssignaler.

Vilken signal är starkast för dig? Hur tacklar du det?

För att kunna ge kroppen vad den behöver måste du veta hur din kropp reagerar på hunger - respektive - mättnad.

Hunger: Puslen går upp, du kan känna dig rastlös, irriterad, lite frusen.
Mättnad: Pulsen blir lägre, du kan känna dig lugn, tillfreds och varm. 

Gör sedan varje måltiden till ett rent nöje. Det är trots allt inte mer komplicerat än att:

 - Slappna av medan du äter. Koncentrera dig på smakerna.
 -
 Distraheras inte - av annat än maten. Ser du på TV eller läser tidningen samtidigt som du äter kommer din uppmärksamhet bara vara till hälften riktad mot maten - och du går miste om halva smakupplevelsen. Vem vill ha alla kalorier, men bara hälften av smaken?!
 -
Fastna inte (för mycket) vid bestämda mattider. Är du hungrig? Ät! Är du inte hungrig? Vänta!
 -
Stanna upp och känn efter. 1/2 portionen uppäten - är du fortfarande hungrig eller mätt? 3/4 av portionen uppäten - fortfarande hungrig eller mätt?
 - Ät alltid en så väl balanserad måltid du har möjlighet till. 1 måltid = en protein, en kolhydrat, 1-3 grönsaker + en sallad, 1 grönsak. Ta gärna en frukt också! Drick vatten till!


Glass i London

Särskilt svårt att sluta när det gäller sötsaker? Imorgon - "Beat The Sugar Habit"!



5 Sanningar



Hälsa i 5 enkla sanningar:


1. Motionera regelbundet
2. Rök inte
3. Ät fem sorters grönsaker och tre frukter varje dag
4. Drick vatten när du är törstig och till varje måltid
5. Ha kul!



TisdagsStyrka



Enligt veckoplaneringen dags för styrkepass igen. Gå igenom Styrkeprogram 1 två gånger med 10-15 repetitioner av varje övning - alltså 2 x 10 (eller 15).

Avsluta med en skön stretch. Håll rörelsen, räkna till 15, sträck lite till under en utandning, räkna till 15 igen. Byt till motsatt sida och upprepa. Det ger ungefär 1 minut i varje rörelse.

Slappna av med en varm dusch efteråt. Ät ett gott mellanmål. Mjölk är dessutom den bästa återhämtningsdrycken, så drick ett glas!



Tack För Fina Kommentarer



Jag bloggar vidare med ett leende på läpparna!



Sjuk Carin Får Inte Simma



Ingen simning blev det, och ingen södra Sverige-resa blir det heller... Eländiga förkylning!

Tog du dig iväg på simningen utan mig? Hur gick det?

     
Idag: En sjuk och glåmig Carin
Då: En sprallig och 80-tals klädd Carin



Fattigmannens Recept



Hanna efterlyser fattigmansrecept. När jag väl har satt igång tar de nästan aldrig slut:

Frukost:

 - Frukt. Köp de som är i säsong (vilka det är ser du på priset!) - ät som den är, tärnad, skivad eller som fruktsallad.
 - Mjölk, filmjölk, naturell yoghurt. Nyttigt och billigt.
 - Keso. På fruktsalladen, mackan, gröten.
 - Knäckebröd. Nyttigare, billigare och mer mättande än vitt bröd.
 - Ägg. Kokt, omelett, äggröra.
 - Grönsaker. På mackan eller som grönsaksstavar (paprika, gurka, tomat, morot).
 - Havregryn. Naturella på fil eller yoghurt, som gröt, i müsli.
 - Linfrön. Nyttiga fetter och mättnad. I filen eller yoghurten, i gröten, på müslin.
 - Ost. Den med 17% fett är kanske lite dyrare, men ger mer protein och mer mättnad. Vänj dig vid 1-2 skivor på varje macka så räcker den länge.


Nästan färdigt:

 - Pastasås på burk. Kan varieras i det oändliga - vegetarisk (svamp, quornfärs, kikärter) eller med en protein (köttfärs, tonfisk, kyckling, strimlat fläskkött, chorizo), sätt lite extra smak med hackad gul lök och vitlök. Servera med en kolhydrat (pasta, ris, couscous, bulgur) och sallad + en grönsak.
 - Wok. Nudlar, en protein (kyckling, strimlat fläskkött), 2-3 frysta eller färska grönsaker (paprika, majs, bambuskott på burk, böngroddar på burk, broccoli, morot, rödlök), en smaksättning (soja, oyster sauce, sweet chili, sambal oelek, röd curry, grön curry). Laga mycket och dela upp i matlådor för kylen.
 - Falukorv. Använd den magra varianten - 7-10% fett. Stek i skivor, stavar eller ugnsbaka. Kombinera med oväntade smaker som pasta, wokgrönsaker och sweet chili.
 - Ratatouille. På burk eller hemmagjord - god till nästan vad som helst. Kombinera med en protein (kyckling, kassler, korv), en kolhydrat (pasta, ris, couscous) och sallad.
 - Chili con carne. Köp den färdiga kryddmixen, blanda med köttfärs och vita bönor i tomatsås. Servera med en kolhydrat (bröd, ris), en grönsak (gurka, tomat, majs) och sallad.
 - Hamburgare. Köp färdiga. Stek, servera på rostbröd med sallad, tomat, gurka, majs, rödlök, gul lök, senap, ketchup.

Kom ihåg att många grönsaker kan köpas frysta. Broccoli, blomkål, morötter, majs, ärtor, champinjoner. 


Soppor:

 - Färdiga på burk. Häll upp och värm (gulasch, köttsoppa, grönsakssoppa, tomatsoppa).
 - Grönsakssoppa. Koka valfri rotsak (broccoli, blomkål, morot, potatis), mixa den med lite av kokvattnet och 1-2 tärningar grönsaksbuljong. Smaka av med kryddor (timjan, persilja, oregano, sambal oelek, ajvar relish) och ev. lite grädde.
 - Keldas soppor som bas till grytor. Lite dyrare, så dryga ut med andra godsaker. Blanda i en protein (fryst fisk i kuber, strimlad kyckling), 2-3 frysta eller färska grönsaker (paprika, purjolök, svamp, sockerärtor, ärtor, blomkål, morötter). Servera med en kolhydrat (ris, cous cous, bulgur, pasta) och sallad.


Ajvar relish är en smaksättare som passar i allt ifrån köttfärssåser och soppa till pastasallader och omelett. Prova!


Ta tillvara på resterna: 

 -  Omelett. Blanda i en protein (skinka, tonfisk, quorn) och så många grönsaker du kan hitta.
 - Pasta. Gör en pastasallad - med sallad, en protein (kyckling, ägg, keso, lax), 1-2 grönsaker och en smaksättare (oliver, soltorkade tomater, sweet chili).
 - Ris. Gör en rissallad. Se pastasallad.
 - Bulgur/Cous cous. Gör en bulgur/cous cous sallad. Se pastasallad.
 - Lasagne. Laga en stor när det är extrapris på köttfärs. Frys in!


Variera din salladsskål så blir samma mat mindre enformig. Isbergssallad och salladskål (roligare än vitkål) är ofta ganska billigt + den grönsak som råkar vara i säsong (vilken det är ser du på priset!).


Efterrätt:

 - Fruktsallad (säsongens billiga frukter) med vaniljglass (köp Big Pack eller köp en finare sort och ta mindre portioner).
 - Turkisk yoghurt eller Kesella - ev. smaksatt med vaniljsocker. Servera med färsk eller torkad frukt och nötter samt ringla över lite flytande honung.


Med en efterrätt blir både du och kroppen glad! Efterrätten hjälper blodsockret, samtidigt som den gör en upprepning av samma huvudrätt mindre enformig.


Mums!



Att Älska Mat



Jag älskar matlagning! Det finns nästan inget som är mer avkopplande än att stå bland stekpannor och grytor. Att laga mat är ett sätt att uttrycka sig - på samma sätt som konst - och jag tror att alla kan laga god mat.

Oftast är problemet med matlagning i Svensson-familjen att inspirationen saknas. Det är lätt att fastna i falukorv, makaroner, köttfärssås och pannkakor. Utan inspiration blir också nyttig mat ofta tråkig.

Det viktigaste, när du vill hitta tillbaka till din inspiration kring matlagning, är att tänka enkelt och släppa kraven. Matlagning är - och ska vara - roligt! Experimentera, lyckas och misslyckas, fundera på smaker och konsistenser, varmt och kallt, utgå ifrån vad du är sugen på just nu.

Jag har 1000 tankar kring recept och matlagning. De mest grundläggande är dessa:
  • En kolhydrat, en protein, 1-3 grönsker + 1-2 salladssorter, en grönsak.
  • Planera i förväg. 
  • Färger! Beige mat är smaklöst.
  • Mixa isbergssallad med ruccola, babyspenat, salladskål eller liknande för en mer spännande salladsskål.
  • Ha alltid krossade tomater, kokosmjölk, turkisk yoghurt, citronjuice, sambal oelek, sweet chili-sås, pesto och tapenade hemma.
  • Krydda med salt och peppar från kvarn - så mycket mer smak!


              


  

 


Så Himla Krasslig



Usch, jag hatar att vara förkyld.

"Det känns inte riktigt bra. Det känns inte alls bra faktiskt." - Enligt radioreklamen och mig.

Jag ska följa med Syster till skolan idag - så länge jag orkar stå på benen. Sedan får vi se hur pepp jag känner mig inför att träna.

Om du är frisk - njut av det!



Veckans Träning 1



Vi har kommit igång så smått med både kondition och styrka. Nu tar vi ett steg till. För att styra upp min och din träning lite extra gör jag en vecko-planering.



Måndag: Ta en tur till din lokala simhall för att simma. Försök simma längder i 45 min. (Orkar du inte gör det inget om du vilar en stund mellan varven). Ta sedan vara på möjligheterna att ha det lite extra skönt - duscha länge, bubbla, basta, sola...! 

Tisdag: Andra passet med styrketräning. Gå igenom samma rutin som första styrketräningspasset. Avsluta med en skön stretch (så småningom kommer jag lägga ut ett program för stretching, så länge hittar några bra rörelser här).

Onsdag: Knyt löpskorna ordentligt och ge dig ut på en 40 min powerwalk eller jogg. Ett alternativ är att gå i 5 min - jogga i 10 min - gå i 5 min - jogga i 10 min - gå avslappnat i 10 min.

Torsdag: Njut av en dags vila! Köp ett nytt nagellack och gör en hemma-manikyr.

Fredag: Promenera i 40 min någon gång under dagen så att du riktigt kan slappna av framför TV:n på kvällen.

Lördag & Söndag: Passa på att vara utomhus så mycket du kan. 1 timme om dagen!



Jag åker på en roadtrip till södra Sverige från tisdag till fredag den här veckan, men hoppas att jag kommer kunna hålla igång med träningen och updatera bloggen ändå!



Att Återgå Till Målen



Ibland behöver man återgå till sina mål för en själv-check. Vi har passerat mitten av Januari - men hur nära Januari-målet har du kommit?

Mitt mål för Januari ser ut så här: "Vara fysiskt aktiv 1 timme per dag, varje dag. Gärna utomhus!"

Har jag uppnåt det? Nästan. I förkylningstider är det svårt att hitta motivationen och orken att vara utomhus och aktiv varje dag, men jag har ändå gjort ett bra jobb. Det har kanske inte handlat om en hel timme alla gånger, men väl 30 min. Inräknat vardagsmotionen utomhus samlar jag nog ihop till ytterligare 30 min (= 60 min!).
Delmålet för andra halvan av Januari får därför tillägget "utöver vardagsmotionen".

Carins mål för Januari, del 2: Vara fysiskt aktiv 1 timme, utöver vardagsmotionen, per dag. Gärna utomhus!



En Frusen Carin Bland Hästarna



2 timmar i ett ridhus = kallt! Och det trots mössa, vantar och halsduk.

Tyvärr vägrar tekniken fortfarande att samarbeta med mig, så du får några gamla bilder att titta på istället.

 
Vinterhästen (Arneau Van Het Isidoorshof)

 
Tävling i somras (med Syster vid tyglarna)

 
Mina gamla ponnydagar (saknar min Max)


Vad hittade du på i friska luften idag?



Promenad i Kylan

Det är knappt att man kan promenera långsamt i vinterkylan. Jag tror inte att jag lyckades riktigt. 4600 steg visade stegräknaren när jag kom tillbaka.


Carin på promenad i Sverige


Carin på promenad i Australien

Att Träna När Man Är Sjuk?



Jag har ofta väldigt svårt att sitta stilla. Även när jag är sjuk. Jag har nästan svårare att sitta stilla när jag är sjuk.

I det senaste numret av iForm skriver Jerk W Langer att man faktiskt kan träna lite fast man är förkyld. Men man ska hålla sig till måttlig träning, inte svettas och komma ihåg att ta med en näsduk!

Därför kan vi nog kan ta en promenad idag. 30 min, det klarar vi! Har du klarat dig undan förkylningsepidemin? Se till att du får upp pulsen under promenaden. Jag får väl ta min i ett lugnare tempo.

Imorgon tänkte jag mig valfri aktivitet utomhus. Gå, spring, cykla, lek med barnen, pyssla i trädgården eller åk pulka - listan kan göras lång. Det viktigaste är att det ger massor med frisk luft!

Jag ska åka till stallet och se på när Syster och Hästen tränar. Det blir nog kallt - så fram med vantar, mössa och halsduk.



Påfyllning i Vitaminförrådet



Brukar du också känna dig hängig vid den här tiden på året?!



Min hals säger mig att jag antagligen borde ha börjat tidigare. Men bättre sent än aldrig tänker jag - och startar en dunderkur av järn och vitaminer.

Så här års behövs ofta en påfyllning i kroppens reserver. Jag har just påbörjat en kur med Blutsaft, vilken brukar ge extra energi när kroppen får tillskott av både vitaminer och järn. Vitaminerna piggar upp och järnet ökar syresättningen i blodet.

Om järnet inte är din viktigaste prioritet rekomenderar jag lätt Mivitotal - en dunderkur av nästan alla vitaminer du behöver.

Kanske kan man tycka att flaskorna är dyra. Men kom ihåg att det ofta räcker med en kur 2-4 gånger om året.

    




Att Banta Eller Inte Banta



Eftersom min hals strejkar idag, fokuserar jag på kost istället för träning. Det som är viktigast för både dig och mig när det kommer till hälsosamt ätande är att lista ut vad som är just våra förutsättningar och göra förändringar utifrån dem.

Många dieter handlar om att utesluta något eller att lägga många timmar på hårdträning. Men är det inte härligare att få äta vad som helst och att bara motionera för att det är kul?

Det jag jobbar på just nu är att äta av allt jag vill - men i lagom stora portioner. Det finns många olika sätt att mäta sina portioner. Om du också vill försöka - välj den variant som passar dig bäst:
  • Varje grupp på tallriken är stor som din knytnäve - kolhydrater: 1 knytnäve, protein: 1 knytnäve, sallad och grönt: 1 knytnäve.
  • Varje portion är stor som din handflata + sallad och grönt utöver det.
  • Varje portion är stor som din knytnäve + sallad och grönt utöver det.

Prova de olika och välj den du tycker bäst om. Viktigast är sedan att du äter så fort du är hungrig. De två sista är ganska små. Därför gäller det att i början vara flexibel och alltid ha något att äta till hands. Blir du hungrig alltför ofta är det bättre att prova det första alternativet, som är lite större.

Jag har märkt att jag oftast blir hungrig var tredje timme när jag äter så här. Då blir det plötsligt lätt att planera in sina måltider.

Var noga med att lyssna på vad din kropp säger! Snart har du också funderat ut vad som passar dig bäst.

Detsamma gäller motionen. Ofta räcker det med att försöka vara fysiskt aktiv, och gärna utomhus, 1 timme om dagen utöver dina vardagliga sysslor. Det finns så många alternativ när det kommer till fysisk aktivitet - prova de flesta och välj den du tycker bäst om.

Till sist är motivationen mycket viktig. Du måste veta vad du vill förändra och varför! Annars ger man snart upp. Ofta blir det lättare av att ha någon med samma mål att bli peppad av - det är därför jag finns här!



Hemma Från Götet



Nu är jag tillbaka från 3 underbara dagar i Götet. Vi har promenerat på stan, pratat en massa, tittat på djuren i Slottsskogen, ätit sushi och åkt spårvagn. Tack och lov att vännerna är desamma trots att de numera är utspridda över hela Sverige.

Jag kommer fortfarande inte åt bilderna på min telefon. Annars hade du också fått ta del av Göteborgs-resan.


Carin och Underbara Vännen


Åååka spååårvagn


Älgarna i Slotsskogen

Hann du med någon motion medan jag var borta? Och vilken matvana att göra hälsosammare funderade du ut?



Idag har jag ont i halsen så Katten och jag mmmyser hemma i värmen.







Dance Mania



Jag hade tänkt lägga ut bilder, telefonen och datorn vill dock inte samarbeta... Det får bli om ett tag när det problemet har löst sig.


Rumpan som shakades :)


Resultatet!


Hur gick städandet och dansandet för dig?

Jag passade på att packa medan jag dansade till Aretha Franklins underbara "Respect". Jag tror starkt på teorin som säger att musik motverkar depression. Och vad kan då inte musik kombinerat med rörelse utföra för underverk?! 

Jag har bokat tid hos optikern eftersom jag behöver nya linser. Jag skulle gärna vilja ha nya glasögon med. Borde jag kanske passa på? Att se bra är ju viktigt, inte sant?!

Imorgon åker jag till Göteborg ett par dagar. Bloggen får vila, men vi kan ju hålla igång ändå! Ett hett tips är 30 min promenad om dagen samt att du funderar ut en matvana du skulle vilja göra hälsosammare!

Men håll i hatten för snart är jag tillbaka!




 

Städmani



Dagens träningsutmaning passar särskilt alla städfreak och dansglaningar!

Välj ett utrymme (varför inte passa på att ta dig an hela huset/lägenheten) som behöver städas. Skruva upp volymen på iPoden eller radion och släpp loss riktigt medan du städar. 

Att dansa förbränner en massa energi - så här förenar vi minsann nytta med nöje!

Städade du i förrgår?
Ta tillvara på tillfället och rensa en garderob/frosta av frysen/damma alla prydnadssaker, se bara till att du dansar medan du gör det!

Ha så kul!



Undvik Fallgroparna



Ibland kommer det så lätt saker i vägen för ett hälsosamt liv - undvik de värsta fallgroparna med några enkla knep: 
  • Har du bestämt dig för att motionera? Boka in tiden/passet i kalendern och pack väskan dagen innan - det kan ha en avgörande skillnad på om du kommer iväg eller inte!
  • Gör bara det du tycker är roligt - men se till att hålla fast vid goda vanor även när de blivit vardag.
  • Diskutera inte med dig själv - se det istället som ett faktum att du ska träna/äta hälsosamt idag.
  • Tänk på dig själv som "en sån som springer/tränar på gym/alltid äter hälsosamt" - det betyder ju att du redan har vanan du vill lägga dig till med!
  • Fundera inte för mycket över resultaten - ha kul medan du håller på istället!
  • Motivera dig själv med bra utrustning när du kommit in i en god vana - skor, sportkläder, pulsmätare.
  • Ta hand om dig själv - kropp och själ behöver bli ompysslade regelbundet.

Att skaffa en träningskompis/hälsokompis kan också vara väldigt motiverande - det är därför jag finns här!



Träningsvärk



Hoppsan, jag känner visst av styrketräningen från igår mer än jag trodde. Lår och rumpa, minsann!

Jag hann inte lägga ut bilderna igår eftersom Älsklingen och jag skulle ut på romantisk middag. Och idag fick visst både du och jag en vilodag. Jag och Älsklingen gick sov till 13.30!

Imorgon tar vi nya tag i träningen. Förbered dig med att fundera ut ett rum som behöver städas!



Carin efter styrketräning


Carin på promenad i mörkret


Ett glas mjölk, hembakat frukt- och nötbröd med fetaost, gurka och timjan och ett päron.

Känner du också träningsvärken idag?



Styrkeprogram 1



1.
Uppvärmning! Spring en stund på stället, gör 20 stjärnhopp (du vet den där klassiska uppvärmningsövningen när du flaxar med armar och ben), eller dansa en stund till hög musik.
Se till att du är lite uppvärmd innan du sätter igång.




2. Armhävningar! Välj armhävningar på knäna om du inte vill ha en ordentlig utmaning. Försök istället nå så långt ner som möjligt när du böjer armarna.

   alternativt   




3. Squats! Utgå från grundposition. Böj benen och sträck ut armarna framför dig. Tänk dig att du sätter dig på en stol och försök komma så djupt som möjligt.

   >>>  




4. Grunts! Sitt på huk. Skjut ifrån med benen och hoppa ut till grundpositionen för en armhävning. Hoppa tillbaka in till utgångspositionen (på huk). Skjut ifrån så hårt du kan i ett hopp uppåt - försök nudda taket.
Håll magen spänd genom hela övningen - undvik att anstränga ryggen för mycket.


   >>>      >>>      >>>  




5. Tricep Dips! Placera händerna på en stolskant (se till att golvet inte är halt). Håll armarna sträckta och benen lätt böjda. Böj armbågarna och "dippa" rumpan ner mot golvet.
Håll rygg och mage spända - och rumpan så nära stolen som möjligt.






6. Utfall! Utgå från grundposition. Kliv stort framåt med höger fot. Böj benen djupt, tills vänster knä nästan nuddar golvet.Skjut långsamt tillbaka upp till grundposition.
Gör antingen först en repetition med höger ben och gå sedan över till vänster - alternativt byt ben i vartannat utfall.
Var noga med att göra lika många utfall med varje ben.


   >>>  




7. Oblique Crunches! Ligg på rygg med böjda ben. Håll armarna sträckta längs kroppen. Lyft skulderbladen som början till en sit-up. Försök nå höger vad (eller häl) med höger hands fingertoppar. Gå tillbaka, slappna av och repetera med vänster hand mot vänster vad (häl). Känn magens sidomuskler jobba!
Gör lika många repetitioner med båda sidor.


   >>>  




Tänk på att hålla emot och använda musklerna lika mycket på vägen "tillbaka" i rörelsen. Målet ska vara att göra rörelsen långsamt i en väldigt jämn och lugn takt. Känn att musklerna jobbar!

Gör gärna färre repetitioner om du inte riktigt orkar. Det är viktigare att musklerna får jobba noggrant hela vägen än att du gör övningen ett visst antal gånger.

Lycka till!


Ditt Första Styrkepass

Idag börjar vi med styrketräningen!

Gå igenom träningsprogrammet (som kommer i nästa inlägg) 2 gånger. Försök göra 10 repetitioner av varje övning (alltså 2 x 10 repetitioner). Gå sedan en promenad på 20 min.
Om du har tillgång till en motionscykel kan du absolut spendera 20 min på den istället. Eller varför inte plocka fram cykeln och cykla en runda utomhus?

Ta sedan hand om dig själv ordentligt efteråt! Ta en varm dusch, ät en nyttig macka med magert pålägg, 1 morot eller 1 frukt och drick ett glas mjölk. Det är viktigt att fylla på med hälsosam energi!

Let's Dance-träning



Aldrig har väl reklampauserna varit så många.

4 pauser med 2 x 10 magövningar = stark och platt mage till sommaren!

Hur gick det för dig? 



Oblique Crunch

Så här gör du:


Steg 1:

Steg 2:

Och glöm inte att slappna av mellan repetitionerna!

Träning Framför TV:n

Ikväll ska vi träna framför TV:n - du och jag!

Medan du tittar på ditt favoritprogram, gör 2 x 10 "Oblique Crunches" i varje reklampaus.

Rärelsen går till så här:
 - Ligg på rygg med böjda knän och fötterna platt mot golvet.
 - Håll armarna sträckta längs sidorna.
 - Lyft skulderbladen en aning, som början till en sit-up.
 - Försök nu nudda vaden (eller hälen) med samma sidas fingertoppar.
 - Slappna av och repetera med motsatt hand på andra vaden.

Vilken tur att Let's Dance har premiär ikväll. Du kan räkna med att det är då jag gör mina magövningar.



Berätta gärna hur det gick!

Realistiska Mål

Blev det några mål igår? Ibland kan det vara svårt att formulera målsättningar. Men du behöver inte krångla till dem i onödan. Det kan handla om att promenera 20-30 min varje vardag, simma varje lördag, äta minst en frukt varje eftermiddag, servera åtminstone en grönsak och sallad till middag varje dag. Gör det enkelt för dig!

Det viktigaste är att målen är realistiska. Då slipper du bli besviken. Det är mycket bättre att fokusera på små resultat - och bli desto gladare när förväntningarna uppfylls! Det är ju ingen mening med att sätta upp mål som du aldrig orkar fram till, eller hur?!

Även om du präntade ner 3 mål snabbt som attan igår kan det finnas en poäng i att se över dem igen. Gå igenom målen ett efter ett och sätt dig in i hur det skulle kännas att ha uppnått det. Föreställ dig att du klarat ditt mål, och känn efter om det verkligen passar in i din livsstil. Om det gör det - grattis - du är snart där! Om inte - fundera på varför målet inte passar dig, och hur du skulle kunna omformulera det. Kanske kan du bryta ner ett av målen till 3 delmål?

Goda skäl att träna utomhus

Det finns mängder av fördelar med att motionera utomhus! 

  • Du får massor av solljus (nåja, om man passar på mitt på dagen) och frisk luft.
  • Naturen hjälper dig att stressa ner.
  • Det är gratis - och du slipper passa öppettider!
  • Terrängen är varierad vilket utmanar både hjärnan och kroppen.
  • Träningen går att variera i oändlighet.
  • Du kan gå, springa, simma, cykla... Välj det du tycker är roligast!

Jag vet att det kan kännas tungt att släpa sig ut i kylan en eftermiddag när det redan hunnit bli mörkt. Men tänk på fördelarna, och tänk på hur skönt det känns efteråt när du får krypa upp i soffan med en kopp te eller varm choklad. När man har försett kroppen med rörelse och frisk luft är det viktigt att ta hand om själen också!


3 månader = 3 mål

Idag tar vi nya tag i målen. Nu ska vi göra dem lite mer specifika. Målsättningar är viktiga för att komma på rätt spår igen om man kommer lite ur balans, och de är en bra påminnelse om varför man vill förbättra sin hälsa.

Skriv ner tre realistiska mål som du vill uppnå, ett för varje månad. Att binda upp sig på ett år är länge, men en månad per mål ska väl gå?

Det här är mina mål:

1. (Januari) Vara fysiskt aktiv 1 timme per dag, varje dag. Gärna utomhus!

2. (Februari) Bli duktigare på att äta en bra frukost.

3. (Mars) Förbättra min styrka och kondition.

Nu är det din tur!


30 min rask promenad

Burr, burr...! Kom precis in från min promenad. Det blev en mycket rask sådan eftersom det är så fruktansvärt kallt. Jag insåg att lovikavantar värmer väldigt bra så länge det inte blåser. Dessvärre blåste det idag, så mina fingrar är fortfarande så smått stelfrusna. Men annars var det skönt. Det är det alltid efteråt.



Jag älskar känslan av att ha använt kroppen. Håller du inte med

Har du också promenerat idag? Hur kändeds det

 

30 min, när som helst

Hur gick det med att ta/leta fram en bild igår? Kanske känns det inte viktigt nu, men jag tror ändå att det finns ett samband mellan mål och resultat. Kanske kan en bild uppmuntra när det känns tungt.

Idag börjar träningen, men vi tar det lugnt i starten. 30 min promenad eller jogg kan vara lagom.

Vi gör det på morgonen, under lunchen, innan eller efter middagen. När som helst på dygnet går bra - bara vi gör det!

Så ut i friska luften. Senare ska jag berätta hur min promenad var.

Till Att Börja Med...

Att börja ett nyare, hälsosammare liv kan vara tufft. Så vi tar det lugnt i början. För att hitta (och behålla!) motivationen att nå sitt mål behövs en påminnelse om vem du är och vad du vill uppnå.

En bild säger mer än 1 000 ord. Två bilder är ännu bättre. Därför blir dagens uppgift att leta upp en bild från nu - och en bild som inspiration.

 Carin - 06/01/2009           Heidi Klum - min inspiration (som redan har hängt med ett tag)
                                                           
Ta en bild du med! Du behöver inte visa den för någon och du behöver inte sätta upp den på väggen. Men förvara den någonstans där du vet var den finns. Leta sedan upp en bild på någon inspirerande. Kanske inte bara utseendemässigt, för min del skulle det gå lika bra med en bild av Nelson Mandela. Det viktiga är att det är du som blir inspirerad av den!

Personlig Tränare

Att en personlig tränare kan ge träningen betydligt bättre effekt är de flesta överens om. Men vem har råd att hyra in en PT varenda dag? Dessutom är det lite läskigt att ha en supervältränad expert som bedömmer allt man gör på gymmet. Det tycker i alla fall jag.

Att istället ha en träningskompis borde vara lika effektivt, men mindre skrämmande. Det låter till och med roligt att ha någon som stöttar, peppar och håller ett öga på en när man tränar.

Det är därför jag bloggar. För att kunna stötta, peppa och hålla ett öga på - samtidigt som jag får det samma tillbaka. Och här handlar det inte bara om träning. Det är ett hälsosamt år 2009 som är målet.

Vill du därför bli min hälsokompis?

2009 års lista

Årets lista handlar om hälsa. Den består av mål att uppnå, inte tvång att utföra. Med bloggen och tillsammans med dig ska jag skriva ner dem, glömma bort dem och plocka fram dem igen för att se om inget, något eller alla uppfyllts.

Here we go:

1. Hitta tillbaka till ett fritidsintresse, kanske ridning, sång, dans eller snorkling.
2. Vara fysiskt aktiv en timme per dag.
3. Blogga aktivt, träna och vara hälsosam tilsammans med dig.
4. Inspirera någon.
5. Tänka mindre på mat - och mer på att ha roligt.
6. Umgås flitigt med min älsklings-J och mina vänner.
7. Äta mycket frukt och grönsaker.

Nu är det din tur. Hur ser din lista för 2009 ut?

Vad är väl ett löfte vid tolvslaget?

Jag har aldrig varit ett fan av nyårslöften. Ett år är fruktansvärt lång tid att binda upp sig på. Tanken är ju förstås god, men hur många procent av alla nårslöften hålls året ut? Har du någonsin hållit ett nyårslöfte ett helt år?

Jag tror hellre på nyårsmål. Jag har nämligen insett att man inte ens behöver kämpa för att uppnå många mål. Det kan räcka med att skriva ner dem - och sedan glömma dem!
På en gammal blogg skrev jag en gång en lista med 9 punkter. Så här såg den ut:

Jag vill göra något kul. Mm, men jag vet inte riktigt vad. Jag har några alternativ:

1. Gå ut och festa. Släppa loss och dansa.
2. Skaffa en ny kompis (kan vara vem som helst).
3. Ta upp kontakten med en gammal kompis.
4. Skaffa en tatuering på insidan av handleden.
5. Skaffa hårförlängning. Riktigt snyggt Carolina Gynning-hår.
6. Berätta för en kille (skulle egentligen också kunna vara vem som helst) att jag gillar honom och se vad som händer.
7. Snabbspola fram till september och åka till Australien för att börja plugga på min awesome nya skola.
8. Köpa en ny mobil samt en egen laptop.
9. Helt seriöst anförtro mig åt någon som inte känner mig.

Oj, vilka alternativ jag har. Det här borde man göra oftare. Lista alla alternativ ger saker och ting ett helt nytt perspektiv. Men vad ska jag välja?

Sedan gick tiden och jag glömde min lista. Ända tills för ett par månader sedan... Vad tror du hade hänt? Jo, jag insåg att jag hade gått och förverkligat alla punkter, utom en (och det är Carolina Gynning-håret, men är det ändå inte snyggare med en välklippt bob?), på min lista. 

 1. Gå ut och festa. Släppa loss och dansa.     3. Ta upp kontakten med en gammal kompis.     4. Skaffa en tatuering på insidan av handleden.     7. Snabbspola fram till september och åka till Australien för att börja plugga på min awesome nya skola.

Det mest oväntade kan alltså hända när du minst anar det. Jag ska sätta upp nya mål för år 2009. Vill du göra mig sällskap?

 Skål för ett förändringens 2009!

Carin


RSS 2.0