Rätt Fett - Fett Rätt!



Anstränger du dig för att undvika allt fett i maten?



Det har varit svårt att undgå alla nya råd om det "goda fettet". Och visst är det väl sant det man nu kommit fram till - att rätt fett är fett rätt?!

Jag läste igår att protein och fett ger en bra mättnadskänsla eftersom de är kroppens främsta byggstenar. Kroppen vill inte bli fet, därför blir du mätt när kroppen har fått nog av sin näring.
Kolhydrater, däremot, är hjärnans främsta bränsle. Om hjärnan inte har energi nog att leta upp mer mat, kommer kroppen så småningom att dö (ja, visst är det hemskt?!).

Hjärnan har på sätt och vis ansvaret för att resten av kroppen fungerar. Därför tar hjärnan varje chans den får att fylla på förrådet av kolhydrater. På kolhydrater kan magen bli så full att den gör ont - utan att hjärnan signalerar att det är dags att sluta äta! Överskottet som inte används gör kroppen lätt om till fett, som då enkelt kan lagras i fettcellerna.

För hjärnans skull - glöm inte kolhydraterna. Men om du vill ha mer mättnad för kalorierna - välj mer fett och protein!

Eftersom fett också har vissa mindre trevliga egenskaper, till exempel att det kan täppa till dina blodkärl och orsaka infarkter, gäller det att välja rätt sorts fetter. Dessa har istället jättetrevliga egenskaper, till exempel bättre upptag av vitaminer, sund hud och bättre cirkulation i blodkärlen.

Jättebra fetter:

 - Vegetabiliska oljor. Olivolja, rapsolja, linfröolja, avokadoolja.

 - Fet fisk. Lax, sill, makrill, sardiner.
 - Nötter och mandlar. Valnötter, hasselnötter, pistagenötter. (Kom ihåg! Nötterna bör vara råa.)
 - Frön och kärnor. Solroskärnor, linfrön, sesamfrön.
 - Avokado.
 - Oliver.


Mindre bra fetter:

 - Feta köttprodukter.
Revbensspjäll, feta korvar. (Kom ihåg! Magert kött ger dig bara lite av det mindre bra fettet och en massa nyttigt protein.)
 - Mejeriprodukter. Ost, grädde. (Kom ihåg! Magra mejeriprodukter bidrar med en hel massa nyttigt kalcium och andra vitaminer.)


Tack och lov att kroppen är så smart - men visst kan det vara bra att veta hur den fungerar?!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0