Beat The Sugar Habit



Socker, socker, socker.
Det finns överallt - och många bekämpar det idag som sin värsta fiende. Men sockret är samtidigt den "vän i nöden" som tas till när energi och humör sjunker.

Snabba kolhydrater som socker ger en snabb höjning av blodsockret. Med en snabb höjning av blodsockret kommer också konsekvensen - ett lika snabbt fall. Vissa är mer känsliga för detta än andra. Men något som är gemensamt för alla är att blodsockernivåer som konstant åker berg- och dalbana inte är nyttigt för kroppen. 

Jag tror inte på att förbjuda livsmedel. Jag tror dock på att allt du stoppar i munnen ska vara resultat av ett medvetet val. Socker behöver inte vara förbjudet, men du bör inte äta det på grund av ett begär eller sug som inte går att stoppa.
 
För att komma tillrätta med ditt sockersug kan du behöva vara lite sträng mot dig själv. Kanske måste du begränsa dig till att äta socker bara på helger och högtider?

Vad kan du göra för att välja rätt när det gäller socker?

 - Välj medvetet. Göm dig inte bakom ett sockerberoende. Allt du stoppar i munnen är resultatet av ett val. Gör det valet medvetet.
 - Ät naturligt. Om det inte fanns för tusen år sedan - utan är tillverkat av människan - är chansen stor att du inte behöver det.
 - Gör varje måltid balanserad. Uteslut inte någon näringsgrupp. Ät kolhydrater, protein och hälsosamt fett vid varje mål, även mellanmål. Var uppmärksam på att du får i dig alla vitaminer och mineraler.
 - Upptäck det gömda sockret. Läs innehållsförteckningen. Är socker tillsatt så finns det antagligen bättre alternativ.
 - Var uppmärksam på reducerat fett. Ofta betyder det att det att socker (eller andra, ännu märkligare, ämnen) är tillsatt.
 - Om det inte finns i närheten av dig, finns inte risken att du stoppar det i dig. Gör det inte svårt för dig. Låt bli att köpa godis, glass och kakor.
 - Ät socker i sin naturliga form. Frukt (fyllda av fibrer, vatten, vitaminer och mineraler).
 - Ät de flesta kolhydraterna före och efter träning. Då behöver du energin.
 - Motionera. Motion hjälper kroppen att reglera blodsockernivån.
 - Ventilera. Prata med en vän när du känner dig nere istället för att sträcka dig efter godispåsen. Ni kan till och med ta en fika ihop. Du kommer garanterat inte äta lika mycket som om du tröståt ensam.
 - Gå och lägg dig. Har du också märkt att du oftast äter socker för att du känner dig trött? Gå och lägg dig en timme tidigare ikväll och se om det hjälper.
 - Säg "Nej, tack!" med ett leende. Du måste inte äta för att någon bjuder dig.
 - Eller säg "Ja, tack!" med ett leende. Kanske är det just tillfällena när någon bjuder som du ska se som högtidliga?
 - Njut. När du äter något riktigt gott, njut av varje tugga och du kommer troligen bli nöjd av mindre.
 - Man får äta socker. Gör det bara inte till något du äter varje dag.

Hur tacklar du då suget när det är som värst?

 - Frukt. Lite socker i dess naturliga förpackning är bara bra.
 - 3 bitar mörk choklad, låt dem smälta långsamt i munnen. Vill du så kan du såklart minska till 1-2 bitar.
 - Gå en promenad. Gå en promenad istället för att du (eller åtminstone innan) hugger in på en "Ben & Jerry's".
 - En sockerfri dag i veckan. Bestäm en dag då du inte faller för suget.
 - En socker-dag i veckan. Snart har du blivit så motståndskraftig att du bara behöver en dag i veckan då du äter sötsaker.



             
Sockerkick!



Kom ihåg! Med socker menar jag den söta varianten. Jag likställer inte alla snabba kolhydrater (som  vit pasta och vitt ris) med socker.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0